Basilicum zelf kweken

BasilicumBasilicum mag waarschijnlijk de eerste prijs in ontvangst nemen als het populairste keukenkruid van de laatste jaren. Met zijn aromatische bladeren is basilicum echt niet meer weg te denken uit onze keukens.
Er bestaan tientallen soorten basilicum, het smaken en geurenpallet is groot.
Waaraan  heeft dit plantje zoveel aandacht verdiend ? Wat is de beste kweekwijze en hoe kan je maximaal genieten van zijn bijzondere eigenschappen ?

Grote behoefte aan warmte

Ocimum basilicum, ook wel bazielkruid of koningskruid genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit de warme gebieden van India en niet uit het mediterrane zuiden zoals meestal wordt verondersteld.

Meteen weten we ook waarom basilicum hier nogal lastig te kweken is. Het plantje heeft een grote behoefte aan zon en warmte. Daarom dien je voor de buitenteelt geduldig te wachten tot de grond voldoende is opgewarmd. In de praktijk betekent dit, pas vanaf eind mei zaaien in volle grond. Beschik je over een (verwarmde) serre dan kan er stuk vroeger gezaaid worden.

 

Een buitenbeentje onder de kruiden

In de gewone kruidentuin hoort basilicum niet echt thuis. In tegenstelling tot de zuiderse keukenkruiden als tijm en rozemarijn welke goed groeien op droge, magere en kalkachtige grond, verkiest basilicum een voedingrijke en vochthoudende bodem.
We telen basilicum tenslotte voor de verse malse blaadjes, dus is er veel vocht en voeding  nodig voor een weelderige bladgroei.

Verscheidenheid aan kleuren en geuren (©zadengids.be)

 

Gevoelig voor rotting

Hou er ook rekening mee dat basilicum een kwetsbare plant is. Zorg dat het gewas zo droog mogelijk blijft om rotting te voorkomen. In de ochtend i.p.v. ‘s avonds water geven kan helpen, zo krijgt het loof nog de tijd om op te drogen voor de nacht begint.

Ook op de verwondingen na het plukken of snijden van de blaadjes kunnen er infecties ontstaan. Voldoende ventilatie en oogsten bij droog weer zal zeker helpen om rotting te voorkomen.

basilicum

Vertakkingen stimuleren

Snij de basilicumplantjes bij de oogst niet volledig weg. Halfweg afsnijden is beter, zo kan je rustig wachten op de volgende oogst.

In de nazomer ontstaan er witte bloemetjes, die in ons klimaat meestal geen kans krijgen om rijpe zaadjes te produceren. Door het afknippen van de bloemen stimuleer je het vertakken en ontstaat er een compact bossig struikje met veel oogstbare blaadjes.

Wist je trouwens dat je door het nemen van stekjes ook kan vermeerderen ?
Daarvoor neem je een kopje met enkele blaadjes en een niet te malse stengel. Plaats met het onderste stengelgedeelte in wat water en wacht tot er wortelvorming is. Plant in een potje met grond en je basilicumplantje krijgt een extra leven.


PestoTijd voor Pesto

Basilicum kan het best vers gebruikt worden. Gedroogd of ingevroren zal hij te veel van zijn smaak verliezen.

Dus eens de basilicumblaadjes volop oogstbaar zijn is het ‘pestotime’.

Add Comment