Beschadigd Gazon herstellen

 

gras herstellen

Na stevig verticuteren kan ons gazon er nogal kaal uitzien. Maar ook na lange droogte, door spelende kinderen, huisdieren, mollen of tuinfeestjes krijgt onze grasmat het soms hard te verduren. Om te voorkomen dat deze kale plekken worden ingenomen door mos en onkruid, kunnen we best snel het gazon herstellen. Het gazon herstellen kan je gaan doen door een aangepast graszaadmengsel te gebruiken.

 

De speciale eigenschappen van herstelgazonzaad ?

Herstelgazonzaad is een speciaal geselecteerd graszaadmengsel dat zowel snelkiemende als zode verstevigende grassoorten bevat. Herstelgazonzaad wordt vooral gebruikt om door te zaaien na het verticuteren en om kale plekken te herstellen zonder dat omspitten nodig is. Het nieuwe gras nestelt zich gemakkelijk in een bestaand speel- of siergazon.

Voor de kale plekken in de schaduw kan je beter kiezen voor schaduwgazonzaad. Dit is een mengeling die bestaat uit grassoorten die ook met wat minder zon tevreden zijn.

 

gras herstellen

 

Zo herstel je het gazon

  • Maai het gras kort
  • Indien nodig eerst het gras verticuteren met verticuteerhark of -machine
  • Ruim al het organisch afval op
  • Maak de bovenste grondlaag los
  • Eventueel oneffenheden en putten opvullen met tuinaarde
  • Zaai het herstelgazonmengsel in verschillende richtingen
  • Hark het graszaad 1 tot 2 cm in
  • Druk aan met shop of rol
  • Hou het grondoppervlak tijdens eerste 2 à 3 weken vochtig
  • De eerste maaibeurt pas uitvoeren wanneer het jonge gras ongeveer 8 cm hoog is, maai in het begin zeker niet te kort

 

Aangewezen zaaiperioden

Gazon herstellen kan zowel in het voorjaar of het najaar gebeuren. In het voorjaar loopt de beste periode van eind maart tot begin juni, in het najaar zijn de maanden september en oktober ideaal om in te zaaien. Zefs in de zomerperiode is zaaien mogelijk, op voorwaarde dat je voldoende en regelmatig water geeft, zodat de verschroeiende zon geen schade kan aanrichten.

 

Tuin algemeen

 

Goed om weten

De verpakking met het graszaadmengsel goed schudden voor gebruik, zo worden de grassoorten goed gemengd.

Te grote kleurverschillen tussen het bestaande gazon en de nieuw in te zaaien plekken kan je vermijden door ook deels over het bestaand gazon te zaaien.

Voor een goede kieming moeten de graszaadjes lichtjes afgedekt zijn. Dit kan je doen door het graszaad in te harken of door af te dekken met een laagje grond. Zo voorkom je ook dat de zaadjes wegwaaien of worden weggepikt door de vogels.

 

Add Comment