De Buxusmot milieuvriendelijk bestrijden? Hoe en wat?

Dat de buxusmot zich in snel tempo door ons land verspreidt, zullen we geweten hebben. Wij die onze buxus met zo veel liefde omarmen.
Het is vooral de vraatschade door de rupsen van de buxusmot die veel zorgen baart. De buxusmot werd per ongeluk vanuit Azië ingevoerd en verovert in snel tempo grote delen van Europa. Voorlopig is de buxusmot bestrijden nodig, want voor zover we weten zijn er nauwelijks inheemse vijanden. Hopelijk gaan onze tuinvogels zich snel aanpassen en de rupsen van de buxusmot met plezier verorberen.
Maar er is ook goed nieuws, buxussen hebben een sterk herstelvermogen en als je er snel bij bent hoeft een aantasting niet het einde te betekenen van jouw buxus.

 

Buxusmot bestrijden

© Foto: Friedrich Böhringer (Wikimedia)

 

Zo herken je een aantasting van de Buxusmot

De aanwezigheid van de rupsen van de Buxusmot zijn gemakkelijk te herkennen aan de samen gesponnen blaadjes en de uitwerpselen die worden achtergelaten op de onderliggende blaadjes.
Ook duidelijk herkenbaar zijn de kapotgevreten bruine bladeren en dikwijls volledig kale takken in verder stadium.

 

Buxusmot bestrijden

 

De buxusmot en de rupsen

Buxusmotten hebben een vleugelspanwijdte van ongeveer 4cm en meestal witte vleugels met een bruine rand.

De buxusrupsen- of larven zijn ongeveer 4cm lang en zien er felgroen uit met een zwarte kop en een patroon van zwarte stippen en enkele lengtestrepen.

 

Buxusmot bestrijden

©Wikimedia

 

Hoe de buxusmot bestrijden?

Het is belangrijk om weten dat de buxusmotten voorkomen in twee periodes: een eerste generatie vliegt in mei-juli, een tweede in aug-sept.
De meeste rupsenschade krijgen we in april-mei en in augustus.

1. Handmatig verwijderen van de rupsen

Heb je maar enkele buxussen in de tuin, dan is regelmatig controleren en de rupsen wegplukken heel effectief maar ook wel tijdsintensief.

2. De rupsen biologisch bestrijden

Een andere mogelijkheid is de rupsen biologisch te bestrijden door bespuiting met een middel op basis van pyrethrinen. Producten zoals pyrethrum zijn van plantaardige oorsprong en onschadelijk voor mens en dier. Meermaals behandelen zal noodzakelijk zijn om de rupsenplaag volledig te bestrijden.

3. Feromoonvallen plaatsen

Veel mannelijke motten kan je wegvangen door een feromoonval te gebruiken.
Het principe van deze bestrijdingsmethode is: hoe minder mannelijke motten, hoe minder vrouwtjes bevrucht kunnen worden. Hoe minder eitjes er gelegd kunnen worden, hoe minder schade er zal zijn.

 

Een feromooncapsule bevat het vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot waardoor de mannelijke motten worden aangetrokken en in de feromoonval terecht komen.

 

4. Een Tip

Laat jouw kippen eens loslopen in de tuin. Zij helpen jou de buxusmot bestrijden en vinden de buxusrupsen heerlijk.

 

Buxusmot bestrijden

Ilex crenata is een interessant alternatief voor Buxus

 

Zijn er goede buxus alternatieven?

Misschien moeten we even voorbij onze liefde voor buxussen durven denken. Want op vlak van biodiversiteit zijn er heel wat waardevollere planten voorhanden.

Bloemrijke aanplantingen zoals lavendel of marjolein bijvoorbeeld zijn een zegen voor hommels, bijen en vlinders.

Wil je toch liever strakke wintergroene planten die je ook in vorm kan snoeien, dan zijn de Ilex crenata (japans hulst) en de Osmanthus burkwoodii mooie alternatieven voor buxus.

 

Alternatieven voor Buxus

Osmanthus burkwooddii met prachtige voorjaarsbloei

 

 

Add Comment