Engerlingen in de grasmat bestrijden

Engerlingen kunnen heel wat schade aan het gazon veroorzaken. Het zijn dikke witte wormpjes die de wortels van onze grasmat opeten. De schade aan de wortels van het gras kan zelfs zo groot zijn dat je gazon volledig afsterft. Gelukkig kan je engerlingen bestrijden op een natuurlijke manier. Is jouw graspleintje, sportveld of golfterrein je lief wees dan zeker beducht voor de aantasting door engerlingen.

engerlingen

Gazonschade door engerlingen herkennen

Een aantasting door engerlingen kan je reeds in het vroege voorjaar herkennen aan de geelbruine plekken in het gazon. Er is geen frisse graskleur meer en vanaf april-mei merk je dat het gras minder goed groeit. Verder op het grasseizoen vanaf juni tot augustus zie je verdorde plekken ontstaan in het gazon. En een droogteperiode maakt het dan nog erger. Bij zware aantastingen is de grasmat dikwijls volledig los gevreten. Als je de graszoden opheft kan je de talrijke engerlingen zien. Tijdig de engerlingen bestrijden is dan ook de opdracht wil je de grasmat van volledige vernietiging redden

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van een bepaalde groep kevers, namelijk de bladsprietkevers, waaronder de meikever, junikever, sallandkever en rozenkever. Deze wortel etende larven kunnen echt volledige gazons om zeep helpen.
Die engerlingen zien er ook een beetje eng uit. Je kan ze goed herkennen aan hun typische dikke C-vormige gekromde geelwitte lichamen. Ze zien er zo wat rupsachtig uit.
Tijdens de winter kruipen de engerlingen dieper de grond in wat de bestrijding er niet gemakkelijker op maakt.

Natuurlijke vijanden doen hun best, maar…

Egels, spitsmuizen en vogels zoals kraaien, merels en lijsters lusten graag engerlingen en doen hun best om het natuurlijke evenwicht te behouden. Maar eens de merels en de lijsters de engerlingen ontdekken blijft er van het gazon niet veel moois over.
Ook de mol lust graag een engerling, maar hoe nuttig deze natuurlijke vijanden ook zijn, te veel mollen wil niemand onder zijn grasmat.
Daarnaast zijn er ook aaltjes of nematoden van nature als vijand in de bodem aanwezig.

De beste manier om engerlingen te bestrijden

Vroeger heb ik wel eens een tuinondernemer bezig gezien met een contact insecticide om de engerlingen te bestrijden. Een bijna onbegonnen werk want meerdere grondbewerkingen dienden te gebeuren om de engerlingen te kunnen raken en dan nog was de bestrijding onvolledig. Om dan nog maar te zwijgen over de negatieve gevolgen van de gebruikte giftige producten.

Laat de aaltjes het werk doen:  Gelukkig bestaat er een efficiënt natuurlijk middel om engerlingen te bestrijden. Een goede keuze is dit BIO product, bestaande uit aaltjes of nematoden die de engerlingen parasiteren. De nematoden dringen de engerlingen binnen via de natuurlijke lichaamsopeningen. De engerlingen worden zo geïnfecteerd met bacteriën en sterven.

  • Engerlingen bestrijden kan in de periode mei tot oktober bij een bodemtemperatuur vanaf 12°C. 
  • Als er een te dikke viltlaag in de grasmat aanwezig is dien je eerst te verticuteren zodat de aaltjes door de grasmat bij de engerlingen geraken.
  • Toepassen bij een vochtige bodem en nadien ook enkele weken de bodem vochtig houden (maar niet kletsnat)
  • De nematoden of aaltjes komen ook in de natuur voor en zijn volledig veilig voor mens, dier en milieu.

 

Lees hier meer info over hoe engerlingen bestrijden met aaltjes.

 

 

Add Comment