Haagbeuk of beukenhaag. Welke haag te kiezen?

Haagbeuk en beukenhagen vormen prachtige elementen in onze hedendaagse tuinen. In veel gevallen zorgen deze hagen voor de nodige structuur en privacy in de tuin. Dus belangrijk om bij een nieuwe aanplanting een goede keuze te maken.

Wat zal het worden ? Een haagbeukenhaag, een beukenhaag van beuk of een beukenhaag van rode beuk? Je zou bijna door de haagbeuk het beukenbos niet meer zien😊

Geen zorgen, om een juiste keuze te kunnen maken zetten wij de belangrijkste verschillen en eigenschappen voor jou op een rijtje.

haagbeuk

Jonge haagbeuk op 6 mei

De grootste verschillen tussen beuk en haagbeuk

Laat je beuk en haagbeuk uitgroeien dan zal je twee verschillende boomsoorten zien.

Enerzijds heb je de inlandse beuk (Fagus sylvatica) behorend tot de beukenfamilie. Een volgroeide beuk maakt indruk door zijn brede ronde kruin en dikke gladde stam.
Beuken kunnen honderden jaren oud worden, dus vele jaren haagplezier in het vooruitzicht.

Met de rode variant (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) vorm je een rode beukenhaag.

Anderzijds behoort de haagbeuk (Carpinus betulus) tot de berkenfamilie. Dit zijn kleinere inheemse bomen met grillige donkere stammen die je in ons landschap vooral aantreft als houtwallen en hagen. Hun stammen en takken behoren tot de hardste houtsoorten. Prima brandhout.

Verschillen in blad

Tijdens de zomer in volle blad en van op afstand zijn de verschillen tussen beuk en haagbeuk soms moeilijk te zien. Eens dichterbij kan je aan de typische kenmerken van het blad duidelijk onderscheid maken.

Een haagbeukblad is dubbel gezaagd (met fijne tandjes), het is een meer ruw blad met diepe nerven. En laat je niks wijsmaken een rode haagbeuk bestaat niet.

Beukenbladeren zijn gaafrandig en glad. De bovenkant glanst duidelijk meer dan de onderkant van het blad. De rode beuk is de variant.

 

rode beukenhaag

rode beukenhaag

Wintertoestand/uitlopen/groeikracht

Een beukenhaag krijgt in de herfst prachtige roestbruine/terracotta achtige verkleuringen en behoudt in wintertoestand grotendeels haar dichtheid doordat de meeste bruine/droge bladeren blijven hangen tot in de lente. De oude bladeren worden laat, pas eind april, afgestoten wanneer de nieuwe bladeren ontluiken.

Haagbeuk is overwegend bladverliezend waardoor de haag tijdens de winterperiode dichtheid verliest. Je krijgt meer doorkijk dan bij de beukenhaag maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Ik kijk nu begin februari naar buiten en zie mijn haagbeukhaag nog goed gevuld. Groot voordeel van de haagbeuk, deze komt al veel vroeger in blad met een prachtige frisgroene uitstraling, afhankelijk van het weer reeds eind maart-begin april.
Het feit dat de haagbeuk een krachtige groeier is maakt meer snoeien noodzakelijk, maar dit verdraagt de haagbeuk dan ook zeer goed.

Verschil beuk en haagbeuk

Verschil beuk en haagbeuk op 22 april

 

beukenhaag

Beukenhaag op 4 april

Watergevoeligheid van beuk

Laat ons om te beginnen zeggen dat de beuk vooral geschikt is voor de lichtere (drogere) gronden en haagbeuk eigenlijk alle gronden aankan.
Als we over de watergevoeligheid bij beuk spreken, meermaals heb ik de gevolgen daarvan gezien. Bijvoorbeeld na ingrijpende werken waardoor het grondwaterniveau wijzigde (hoger kwam) werden imposante beukenbomen ziek en gingen snel dood.

Haagbeuk daarentegen kan veel beter tegen natte gronden. Dit gaf ook in mijn tuinsituatie (zware natte grond) de doorslag om voor haagbeuk te kiezen. Met succes tot gevolg, een snelle groei en bijna geen uitval.

Ziekte gevoeligheid?

Een groene of rode beukenhaag is gevoelig voor aantasting door de beukenwolluis. Beukenbladluis of beukenwolluis is een parasiet die aan de bladeren zuigt. Bij zware aantastingen kunnen de bladeren gaan krullen. Behandelen kan nodig zijn, vooral de eerste jaren bij jonge aanplant en is nogal lastig omdat de wolluizen zich vooral aan de onderkant van het blad ophouden.
Bij een goed natuurlijk evenwicht hoeft de aantasting geen probleem te zijn en zullen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen de luizen opeten.

De haagbeuk of ook wel meikeverhaag genoemd krijgt dan weer dikwijls het bezoek van meikevers met mogelijks vraatschade aan het blad tot gevolg. Meikevers zien we meer en meer terugkomen in onze tuinen en ze wekken altijd een beetje jeugdnostalgie op bij de oudere generatie onder ons.
Na een ondergronds leven als engerling komt de meikever in mei naar boven en gaat zich daar enkele weken tegoed doen aan de bladeren en de bloemen van de haagbeuk. De meikever eet gelukkig niet alleen haagbeuk en is ook maar tijdelijk aanwezig. Vleermuizen, mezen, kraaien, enz. behoren tot de natuurlijke vijanden van de meikever.

De eigenschappen van beuk en haagbeuk samengevat

Afhankelijk van jouw eisen en tuinsituatie wil je natuurlijk graag de juiste keuze maken. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen een haag van beuk en een haagbeuk nog even op een rijtje:

Beukenhaag

-Langzamere groei/ minder snoeien

-Komt in de lente zeer laat in blad

-Gedijt slecht op zware natte gronden

-Grotendeels blad met herfst kleuren behoudend tijdens winter/minder doorkijk

-Gevoelig voor beukenwolluis/vooral tijdens eerste groeijaren

-Rode beuk is een mooie variant

 

Haagbeuk

-Snelle groeier/ meer snoei nodig

-Komt veel vroeger in blad/mooi frisgroen

-Doet het ook goed op natte gronden

-Overwegend bladverliezend tijdens

winter/varieert van plaats tot plaats

-Kan periodiek last hebben van meikevervraat

-Rode haagbeuk bestaat niet

Add Comment