Heidematten plaatsen, voor een natuurlijke uitstraling en meer privacy

Met Heidematten(dopheidematten) of ook wel Ericamatten genaamd kan je op een snelle manier meer privacy creëren in de tuin. Heidematten vormen een mooi natuurproduct met een warme uitstraling en geen onderhoud. En een draadafsluiting tover je zo om tot een gesloten scherm.
Wat je niet wil zien zijn heidematten met een slordig uitzicht en veel doorkijk.
Daarom, wil je jarenlang genieten van een mooie afsluiting met heidematten kies je best voor goede kwaliteit. Ook de juiste manier van plaatsing is heel belangrijk.
Wil je ook heidematten plaatsen? Hieronder krijg je van ons meer Uitleg en Tips voor het kiezen van goede heidematten en de juiste werkwijze van bevestigen.

Heidematten plaatsen

Kies voor heidematten/ericamatten van topkwaliteit

Iedereen wil graag de beste koop doen, maar bij de aanschaf van heidematten zal goedkoop vlug ontgoocheling brengen. Heidematten meteen aan flarden na de eerste storm willen we niet.
Laat je niet vangen, ook de goedkope minderwaardige soorten zien er in het begin best goed uit. Vele plaatsers zijn teruggekeerd van de Chinese makelij heidematten. Door de korte levensduur krijg je snel doorkijk en een slordig uitzicht. Ook de handel waar ik mijn matten kocht was gestopt met de verkoop van de dunne Chinese kwaliteit (ook op lange termijn blijft een ontevreden klant de slechtst mogelijke reclame…). Het maakte mijn keuze een stuk makkelijker en ben nu na 2jaar nog best tevreden met mijn 4cm dikke topmatten.

 

Zo herken je goede heidematten

Onderling zijn er grote kwaliteitsverschillen, hou alvast met volgende aandachtspunten rekening als je een goede keuze wil maken:

-Een heidemat bestaat uit volle strengen die verticaal werden gevlochten met horizontaal getwiste draden. Kwaliteitsmatten zijn voldoende gebonden en kan je in maten en vormen verknippen zonder dat het heidemateriaal los komt

-Kies voor heidematten met een dikke structuur. Bundels met voldoende stevige gevlochten heidetakjes voor een lange levensduur. Controleer ook of er niet te veel fijn materiaal tussen zit dat er na het manipuleren zal uitvallen

-Laat ons zeggen dat een heidemat nagenoeg ondoorzichtig moet zijn. Lichtje doorkijk als je er recht voor staat is meestal onvermijdelijk en niet zo erg. Vooral de schuine doorkijk willen we niet

-Matten gebonden met verzinkte staaldraad heeft de voorkeur. Inoxdraad is ook roestvrij maar is te hard en breekt snel

-Voorlopig zou ik enkel kiezen voor Europese kwaliteit (veelal uit Spanje). Deze zijn al vlug 4-5cm dik en hebben bij juiste plaatsing een levensduur van +10jaar. Misschien wordt het in de toekomst beter maar anno 2018 zou ik de goedkope Chinese makelij nog links laten liggen

-En om even een idee te krijgen van de prijzen. Anno 2018 betaal je voor heidematten Europese kwaliteit van 4cm dik, 1.8m hoog en 3m lang toch al vlug 60-70euro/rol (afhankelijk van benodigde hoeveelheden)

 

Werkwijze en benodigdheden?

Heidematten plaatsen doe je enkel tegen stevige afsluitingen want het gewicht van kwaliteitsmatten op zich is al aanzienlijk. Daarbij komt nog de grote winddruk dat de afsluiting dient te verdragen.
Neem tijd om de matten over de volledige lengte zonder speling tegen de draad aan te binden.

Waar en hoeveel aanbinden?
Bij voorkeur aan de horizontale spandraden (+bovenbuis) indien aanwezig. Het is veel werk maar professionals binden strak om de 3 bundels/strengen. Het principe is hoe meer gebonden hoe beter. De matten mogen vooral niet afhangen en dienen de wind goed te doorstaan.
Belangrijk is om tijdens het plaatsen een zekere spanning in de lengterichting aan te houden. Meet regelmatig de afstand zodat je zeker aan de benodigde meters komt.
Controleer ook of de afsluitingsdraad nog goed vast zit is aan de horizontale spandraden. Zo niet gaan de matten alsnog hangen wapperen bij wind.

Bindmateriaal?
-Geplastificeerde binddraad van min. 2mm dikte op rol is ideaal. Gebruik hiervoor een goede bindtang

-Een andere optie zijn de geplastificeerde voorgevormde binddraadjes met een oogje aan beide uiteinden. Hiervoor kan je een bindapparaatje (handvat met haakje) gebruiken waarmee je tegelijkertijd een trek- en draaibeweging maakt.

-Voldoende sterke plastic spanbandje worden soms ook wel gebruikt

Heidematten plaatsen

Heidematten plaatsen is teamwork

Onderschat het gewicht van kwaliteitsheidematten niet. Om een voorbeeld te geven, zo weegt een rol van 4cm dikte, 2m hoog en 3m lang in droge toestand al vlug 30-35kg en nat dus nog heel wat meer.
Afrollen, aanduwen, op spanning- en hoogte houden. Er zijn al vlug handen tekort.
Ook het doorsteken van de binddraden en het aanbinden zelf vraagt een vlotte samenwerking.

Handige Tip: Gebruik onderaan enkele balken of stenen van juiste hoogte als ondersteuning. Dit spaart handen en voorkomt wegzakken van de matten bij het aanbinden.

 

Veel toepassingen

Heidematten zijn te koop in vele diktes en afmetingen. Daardoor flexibel toepasbaar in de meeste tuinen.
Naast bevestiging tegen een draadafsluiting kan je ook heidematten plaatsen tegen een lattenwerk. Dit voor gebruik op andere specifieke plaatsen in de tuin:

-Meer privacy nabij het terras of zwembad, of tijdelijk totdat de aangeplante hagen vol genoeg zijn
Wegstoppen van minder mooi ogende tuinelementen
-Mooie natuurlijke achtergrond verkrijgen zodat bloemkleuren en groene tinten nog mooier tot hun recht komen, enz…

 

Add Comment