Knolbegonia “dank u voor die bloemen”

knolbegoniaMet bloemplezier van juni tot oktober is de knolbegonia een erg dankbare bloem. Zowel in de volle grond als in potten of bakken gedijen ze goed. En met een enorme variëteit aan vormen en kleuren voor ieder wat wils.

 

De Knolbegonia in de kijker

Als we zeggen ‘knolbegonia’ denk ik meteen aan de kunstige bloementapijten. Deze zijn het werk van de begoniatelers in de Gentse regio. Vooral de gemeenten Lochristi, Destelbergen en Laarne zijn het middelpunt van de begoniakweek.

Traditiegetrouw worden er in augustus in verschillende steden begoniatapijten gelegd. Ik kan het mij nog levendig herinneren hoe we destijds als studenten van de tuinbouwschool werden ingeschakeld als vrijwilligers voor het plukken van de meest geschikte begoniabloemen.

Zo wordt ook de Grote Markt van Brussel tweejaarlijks omgetoverd tot een prachtig bloemtapijt. Een echt huzarenstukje, als promotie van de knolbegonia.

knolbegoniatapijt

Bron VLAM

 

De teelt is specialistenwerk

knolbegoniaDe knolbegoniakwekers beginnen reeds te zaaien vanaf februari in de serre bij een temperatuur van 24°C. Het is goed om weten dat begonia’s lichtkiemers zijn, het zaad mag dus niet met een laagje zaaigrond afgedekt worden.

Vijf tot zes weken later worden de jonge plantjes dan verder uit elkaar geplant. En vervolgens vanaf half mei, na de ijsheiligen, komen ze buiten in open veld. Voor de eerste vrieskou zal men de knollen oogsten. Na het drogen en sorteren zijn ze dan klaar voor de verkoop.

Wist je trouwens dat begoniazaad zo fijn is als poeder, honderd miljoen zaadjes per kilo en bijna met het blote oog niet zichtbaar. Tijdens het zaaien kan je een niesbui beter mijden of het zaad ontkiemt bij de buren. Afhankelijk van de soort kost het zaad honderden euro’s per gram, duurder als goud.

 

begoniaveld

Dank U wel voor die knollen

Gelukkig kennen wij het gemak van de knollen. Buiten te planten vanaf half mei. Als je wat bloeitijd wenst te winnen kan je de knollen reeds vanaf februari-maart binnen laten voorkiemen. Dit lukt goed in wat vochtige turf of potgrond.

Door hun tropische herkomst zijn begonia’s hier bij ons niet winterhard. Vergeet dus zeker niet in oktober voor de eerste vrieskou te rooien. De knollen kan je dan vorstvrij overwinteren in wat droog zand of turf.

 

 

 

 

Add Comment