Laat je tuin knallen. Guerrilla tuinieren met zaadbommen

Kan jouw tuin, die van de buren of het braakliggend stuk grond wat magie gebruiken. Zaadbommen of seedbombs gooien is magisch.
Een beetje guerrilla in onze tuinen? En slim gebruikt zal de natuur ons dankbaar.
Zijn zaadbommen voor jou onbekend of ben je reeds een echte gebruiker?

 

zaadbommen maken

http://www.huisvanbelle.nl/guerilla-gardening-zaadbommen-maken/

 

Wat zijn zaadbommen eigenlijk?

Kort samengevat is een zaadbom een kleine bal gemaakt van compost, klei en zaden. Het is de compost en de klei die fungeren als drager voor de zaden. Zaadbommen gooien is een slimme manier om zaden over een afstand te verplaatsen zonder dat ze worden weggeblazen door de wind. De compost en de klei leveren ook de eerste voeding na ontkieming van de zaden.

Onder invloed van de omgevingsfactoren zal de natuur beslissen wanneer onze zaadbommen gaan ontploffen. Altijd spannend om te zien hoe de eerste plantjes te voorschijn komen.
Het mooie aan zaadbommen is ook dat we een helpende hand bieden aan de natuur.

De zaadbom is aan een nieuwe revolutie begonnnen

De vader van de zaadbom is Masanobu Fukuoka een Japanse microbioloog, tuinder en filosoof. Hij gebruikte eenvoudige en milieuvriendelijke methoden om aan natuurlijke landbouw te doen. Zijn overtuiging was dat moeder natuur zorgt voor de zaden en dat zij beslist wat en wanneer wij kunnen oogsten.
Fukuoka is ook auteur van het boek ‘The One-Straw Revolution’ over duurzame landbouw wat velen inspireerde. Op landbouwgronden waar de natuurlijke vruchtbaarheid verdwenen was gebruikte hij bijvoorbeeld klaverzaadbommen om de vruchtbaarheid te herstellen. Verder richtte hij ook een beweging op om zaden te verzamelen en overal ter wereld woestijnen opnieuw vruchtbaar te maken.

Een zaadbom zit vol groeipotentie, gewikkeld in een klein bolletje klei. Zaadbommen kunnen lelijk, vergeten land weer mooi en nuttig maken, de fauna en flora herstellen, voedsel leveren aan de grond, mensen en dieren bijeenbrengen en- niet onbelangrijk-vreugde brengen

Guerrilliatuinders

Guerriliatuinieren is ondermeer komen overwaaien uit New York , daar reeds populair in de jaren zeventig. Guerrilliatuinders vormen een klein groen leger en kiezen voor hun activiteiten vaak braakliggende terreinen en gebruiken inheemse zaadsoorten. Vooral maakt Guerrilliatuinieren een stadse omgeving snel een stukje groener. Met daar bovenop een onbetaalbaar positief effect op de gemeenschap, want samenwerkingen tussen mensen en natuur scheppen sterke banden. En vooral ook onze bedreigde bijen en vlinders krijgen een extra steuntje.

 

Verantwoord zaadbommen werpen

Het is heel belangrijk dat zaadbommen slim gebruikt worden, de natuur en de medemens zal ons dankbaar zijn.

  • Kies zaden van niet-invasieve en inheemse planten. Sommige planten zijn zeer invasief en gaan andere planten overwoekeren. Alleen zo kan je een natuurlijk evenwicht handhaven.
  • Gooi geen zaadbommen in natuurgebied, in de tuin van de buren of op landbouwgronden
  • Laat het zaadbommenwerpen een vriendelijke manier zijn om lelijke, kale plekken op te fleuren

 

Stap-voor-stap zaadbommen maken kan je hier leren

Leuke Tip:  Bruiloft, geboorte, of een ander feestje te vieren? Een zaadbom in een toffe verpakking is hierbij een leuk bedankje…

 

 

One Response

  1. Ush 17 mei 2018

Add Comment