Met deze 10 Tips krijg je een hondvriendelijke tuin

De weloverwogen beslissing is gevallen, je hebt voortaan gekozen om alles te delen met een trouwe viervoeter, ook jouw tuin.
Of het nu gaat om een maagdelijk pupje of het betreft een oudere hond met goede en soms minder goede gewoontes, jouw tuin moet vanaf nu ‘hondproof’ zijn.
Mogen de volgende tips helpen om jouw tuin om te vormen tot een ‘hondvriendelijke tuin’.

 

hondvriendelijke tuin

1. Zorg voor een honddichte omheining

Een goed afgesloten tuin brengt rust. Honden die uitbreken/weglopen kunnen heel wat risico’s, problemen en kosten veroorzaken.

Denk eraan, puppies hebben voldoende aan een kleine opening om het hazepad te kiezen.
En gravende honden kan je beter ontmoedigen door de afsluiting een stuk in de grond te laten doorlopen.

Omheiningen bestaande uit hagen zijn meestal niet voldoende dicht, een extra draadwerk zal men moeten voorzien.

 

2. Giftige planten voor honden

In onze tuinen komen heel wat planten voor die ook giftig zijn. Denken we maar aan Taxus (zowel het groen als de bessen zijn giftig), gouden regen, Rhododendron, monnikskap, vingerhoedskruid en nog tientallen  courante tuinplanten welke je op deze interessante website kan terugvinden.

Maar wist je ook dat cacaodoppen die steeds vaker als bodembedekker worden toegepast giftig kunnen zijn door de aanwezige stof theobromide.

 

3. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen!

Onzorgvuldig omspringen met verdelgingsmiddelen is een groot gevaar voor elke hond. Ratten- en muizenvergif, maar ook giftige insecticiden en herbiciden kunnen dodelijk zijn.
Ik ken persoonlijk een buurman die een hond verloor door het domme gebruik van rattengif, hoe jammer.

 

4. Scherm vijvers en waterpartijen af

Niet alleen puppies kunnen verdrinken, maar ook te steile oevers en randen kunnen volwassen honden in de problemen brengen.

 

5. Scherpe materialen in de tuin vermijden

Een ondergrond bestaande uit materialen zoals te scherpe stenen, schelpen, enz. zijn niet ideaal voor de hondenpoten. Wees ook bedacht op uitstekende en puntige materialen, deze vormen dikwijls een groot gevaar op verwondingen tijdens het spelen.

 

6. Voorzie een apart plekje waar jouw hond zijn behoefte kan doen

Misschien wil je jouw gazonnetje vrijwaren van verbrande urinevlekken? Dan kan het een goed idee zijn om een apart plashoekje te voorzien en jouw hond dit aan te leren.

 

7. Een hondvriendelijke tuin. Hier mag je graven!

Een grasveld dat er uitziet als een mijnenveld is nooit leuk. Er is soms weinig aan te doen, veel  honden zijn echte gravers. Hen een eigen plekje geven waar ze mogen graven kan een oplossing bieden. Steek daar iets lekkers weg en ze zijn al snel geneigd om telkens op dezelfde plek te gaan graven.

 

Baasjes!  Handel met discipline zodat de hond weet waar wat mag.

 

8. Voldoende open ruimte om te ravotten

In een hondvriendelijke tuin is er ook voldoende open ruimte. Voorzie een terreintje of speelveldje waar de hond naar believen kan hollen en ravotten. En iedereen is tevreden….

 

9. Dank U voor deze frisse schaduwplaats

Elke hond zal je dankbaar zijn voor een fris schaduwplaatsje in de tuin. Bij hoge temperaturen een verkoelende boom, wat grotere struiken of een afdakje zijn hiervoor prima.

 

 

10.  🙂

hondvriendelijke tuin

 

 

 

Add Comment