De “familie Peterselie”

Peterselie

Peterselie kennen we als een van de meest gebruikte keukenkruiden, de kroezende blaadjes vormen een vertrouwde verschijning in onze moestuinen. De Grieken en de Romeinen waren reeds enthousiaste telers en erkenden toen al de bijzondere eigenschappen van peterselie.

Hoewel peterselie een winterharde tweejarige is die goed kan overwinteren wordt hij meestal éénjarig geteeld. Peterselie zelf kweken kan door meerdere malen te zaaien of te planten, zo kunt u bijna het hele jaar door verse peterselie plukken.

 

Soorten Peterselie

Krulpeterselie (Petroselinum crispum ‘Crispum’) komt het meest voor bij ons, ‘Crispum’ staat in de  benaming voor gekroesd of gekruld. Prachtig voor de garnering en velerlei gebruik in de keuken.

Minder gekend en iets minder aantrekkelijk ook dan de krulpeterselie is de gladde peterselie (Petroselinum crispum ‘Neapolitanum’), de gladde peterselie bevat een sterker aroma waardoor sommige koks aan deze soort de voorkeur geven. Het blad is glad en lijkt een beetje op dat van koriander.

Daarnaast kent ‘familie Peterselie’ ook nog een wortelversie. De pastinaakachtige wortels van de wortelpeterselie (Petroselinum crispum ‘Tuberosum’) kan men eten als groente en de smaak lijkt ook wel een beetje op deze van knolselder. Het blad van  wortelpeterselie lijkt op dat van gladde peterselie en kan ook op dezelfde manier worden gebruikt.

Een zegen voor de gezondheid

Peterselie zou eigenlijk in geen enkele moestuin mogen ontbreken als je weet wat dit plantje voor onze gezondheid kan betekenen. Naast de vele mineralen en vitaminen bevat peterselie ook ‘apigenine’ een stofje dat volgens onderzoek een kankerwerende werking zou bezitten.

Wetenschappelijke studies hierover worden in het boek ‘De Voedingszandloper’ beschreven en tonen aan dat de gunstige effecten van apigenine reeds worden verkregen door het nuttigen van normale hoeveelheden verse peterselie. Interessant gezien het courante gebruik van peterselie bij onze maaltijden.

Een tip : Voorzie voor jouw peterselie (en andere kruiden) een praktisch kweekplaatsje in de nabijheid van de keuken. Het kan onze gezondheid alleen maar ten goede komen.

Tips voor eigen kweek

Een voedzame, goed vochthoudende grond is ideaal. Reeds in maart kan men buiten zaaien in rijen op minstens 15 cm afstand. Door ook onder glas of op de vensterbank in potten te telen kan je het jaarrond oogsten.

Peterselie is geen zonneklopper maar groeit het liefst in halfschaduw. 

Daar peterselie tot de familie van de schermbloemigen behoort, groeit hij het best op een plaats waar de vorige teelt geen schermbloemige was. Dus geen voorafgaande teelten van selder, wortel, venkel….  Probeer als het kan ook de omgeving van wortels te vermijden, want de wortelvlieg is een geduchte vijand. Als de maden van de wortelvlieg de wortels van onze peterselieplantjes aantasten kunnen deze gaan verwelken en volledig afsterven.

Door aantasting van bladluizen kan vergeling van de planten een probleem zijn, tegen bladluizen en wortelvlieg beschermen kan door afdekking met een vliesdoek.

Als je de hartbladeren bij het oogsten niet te diep terugsnijdt kan de peterselie verder groeien en kan je meermaals oogsten. Wanneer de planten gaan bloeien worden bladeren en stengels hard en verliezen aan smaak.

peterselie moestuin

Trage kiemer

Peterselie zelf kweken door middel van zaaien is niet de gemakkelijkste weg, want peterselie is berucht om zijn trage en grillige kiemwijze. De normale kiemduur is 3 tot 4 weken en soms langer.

Deze tijd kan je eventueel inkorten door het zaad enkele dagen tevoren met vochtig zand te vermengen. Op deze manier laat het zaad zich ook beter spreiden. In een voldoende warme en vochtige grond moet dit goed lukken. Belangrijk is ook er voor te zorgen dat de grond nooit uitdroogt voordat het zaad kiemt.

Een leuk trucje om de rijen te markeren is enkele radijszaadjes toevoegen die sneller zullen ontkiemen

 

Zelf durf ik te kiezen voor de snelle oplossing en koop wat jonge plantjes in potjes of persblokjes. Handig want in mijn bescheiden moestuintje levert dat extra teeltruimte op. Zo krijg ik na een vroege groenteteelt nog voldoende groeitijd voor enkele sneden peterselie.

Goed om weten

*Dat kauwen op rauwe peterselieblaadjes goed helpt om terug een frisse mond te krijgen na het eten van knoflook.

*Dat je gekochte peterseliepotjes uit de supermarkt een extra leven kan geven, op voorwaarde dat je de hartjes van het peterseliegroen niet te diep gaat afsnijden.

*Dat je bij overproductie een heerlijke lichte peterseliesoep kan maken.

Dit eenvoudige snelle receptje voor 4 personen doet het altijd:

  • 2 botten gewassen peterselie
  • snij 2 uien in stukken
  • 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • ongeveer 2 liter groentenbouillon

Doe water in de soepketel. Voeg de bouillonblokjes en de groenten toe en laat 20 tot 30 min. koken. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout…..  Smakelijk !

 

Add Comment