Rabarber, deze vergeten groente is weer helemaal terug

Rabarber is helemaal terug in tuin en keuken. Het zijn de lange rode- of groene stelen met hun frisse zoetzure smaak die zo geliefd zijn. De toepassingen van rabarber zijn velerlei, van confituur en moes tot taarten en wijn.
Rabarberplanten zijn doorlevend en goed winterhard. Geef ze een ruime standplaats in de tuin en jarenlang oogstplezier is verzekerd.

 

rabarberplanten

 

Rabarber = stukje jeugdnostalgie

Rabarberplanten met stelen zo dik als een pols. En zelfgemaakte rabarberconfituur in met parafine afgedekte glazen potten. Volop jaren zeventig en een mooi stukje jeugdsentiment……
Onze rabarbertuin bleef maar groeien, want vader splitste elke jaar in de winter enkele stronken. Elk wortelstuk met enkele  jonge neuzen kreeg een nieuw leven.
Ik herinner me een winter dat de volledige beerput tussen de rabarbers vloog, want vader wist, rabarber heeft veel goei mest nodig. En juist…., de daaropvolgende jaren oogsten we stengels tot wel een pols dik. Nog meer confituur. Rabarber 100%, maar ook aardbeien/rabarber, half half. Veel lekkere confituur! En we kwamen steeds de winters door. Het waren ook echte uitwisselingsprojecten, rabarberconfituur voor familie, vrienden en buren.

Nieuwe rabarberplanten kopen of krijgen?

Het is altijd leuk als je hier of daar wat nieuwe jonge planten met goede eigenschappen kan krijgen of weggeven. Het schept een band.
Vermeerderen kan je doen door de jongste buitenkanten af te scheuren met de spade.  Let er vooral op dat het mooie wortelstokken zijn en minstens bestaan uit enkele jonge neuzen (knoppen, ogen). Het eerste groeijaar nog niet oogsten zal de jonge planten helpen zich goed te ontwikkelen. Rabarber zaaien kan ook maar vraagt veel meer geduld.

Rabarber aanplanten

Rabarberplanten zijn niet moeilijk, ze doen het zowel goed op een zonnige als op een schaduwrijke groeiplaats. Maar hoe zonniger de standplaats hoe hoger de opbrengst zal zijn.
Aan een voedingsrijke goed vochthoudende grond geven ze de voorkeur. En in de winter hebben de rabarberplanten deugd van een flinke laag verteerde compost of stalmest.
Voorzie zeker een ruimte van 1 meter tussen de planten, want rabarberbladeren kunnen flink uitgroeien. Bij het aanplanten kan je wat goed verteerde compost gebruiken om de plantput te verrijken. Plant zo diep dat de neuzen nog net boven het grondoppervlak uitsteken.

Bloemstengels verwijderen

rabarber in bloeiDe bloemstengels van rabarber zijn prachtig maar je kan ze beter verwijderen om de planten niet uit te putten. Doe dit tijdig zodat alle energie van de plant naar de groei kan gaan.
Oudere planten in hun laatste levensfase en uitgeputte planten op armere gronden gaan meestal eerder bloemstengels vormen.

 

 

Tips bij de oogst

Oogsten doen we zo tot aan de langste dag (eind juni), zo krijgt de plant nog de tijd om opnieuw op krachten te komen. Oogst ook nooit alle stengels ineens weg, maar laat er telkens een 4-5 tal staan. Bij de oogst worden de stelen niet afgesneden maar inclusief het witte uiteinde vanuit het hart ‘getrokken’.

 rabarber oogsten

 

Rabarbersoorten

We kunnen de rabarbersoorten opdelen in twee groepen.
Deze met grote groene stelen, veel opbrengst maar zuurder van smaak. Deze rode rabarbersoorten geven minder opbrengst maar de wat zoetere smaak leent zich prima voor vele gerechten.

 

Rabarbersoorten met rode stelen blijven meestal kleiner en zijn zoeter van smaak

 

 

Add Comment