Rudbeckia, een vleugje geel in de border

Hou je van wat geel in de border? Dan mag Rudbeckia (gele zonnehoed) zeker niet ontbreken.
Je kan er bijna niet naast kijken. Deze makkelijke rijkbloeiende plant springt vooral in de nazomer met zijn prachtig gele bloemen uit onze borders.

 

“Goldsturm”

Onder de Rudbeckia’s vind je zowel éénjarigen als vaste planten. Maar hier willen we vooral de Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ‘Goldsturm’, wat een mond vol, even in het zonnetje zetten.
De saffraangele bloemen met zwart centrum bloeien van juli tot in de herfst op stevige stengels van 40-60cm hoogte. In een grote groep komen ze het mooist tot hun recht.
Je kan ze in het voor- of najaar aanplanten op een onderlinge afstand van 30 tot 40cm.

Voordelen op een rijtje

Rudbeckia’s zijn makkelijke planten. Goed winterhard. En horen volgens mij zeker ook thuis in de onderhoudsvriendelijke tuin.

Leveren goed bruikbare snijbloemen.

Ze hebben graag een standplaats in de volle zon, maar ook bij halfschaduw doen ze nog aardig hun best. Een normale vochthoudende tuingrond volstaat. Eens in groei vormen ze een mooie gesloten deken en is er weinig plaats voor onkruiden.

Vermeerderen kan door de planten te scheuren. Door zijdelingse uitlopers gaan de planten zich uitbreiden. Toch hoef je niet bang te zijn, het zijn geen woekeraars, Rudbeckia laat zich vlot binnen de perken houden.

 

Iedereen te vriendRudbeckia

Vooral de natuur te vriend, want het is een plezier om te zien hoeveel vlinders en bijtjes tijdens de bloei een bezoekje komen brengen aan de talrijke bloemen.

Wees niet te ijverig, laat tijdens de winterperiode uitgebloeide en verdroogde bloemhoofden zo lang mogelijk staan.

De bevroren en besneeuwde bloemhoofdjes zijn niet alleen betoverend mooi. Maar vooral, de tuinvogeltjes zijn ook verzot op de zaadjes.

 

 

Add Comment