Sansevieria, de comeback van de vrouwentongen

Het is niet echt nieuw, maar de oudjes zijn terug. Ouderwetse kamerplanten zijn sinds een tijd aan een comeback bezig. Zo onder meer de Sansevieria of Vrouwentong. Je kent ze wel ‘de sterke caféplant’ die in de kroeg soms heel wat te verduren kreeg. Laten we het oubollige imago snel vergeten en de Sansevieria’s eens van hun mooiste kant bekijken.

 

Oersterke vrouwentongen

Vrouwentongen ? Wat van deze vergelijking te denken ? Ik weet het zo nog niet, sorry dames  In elk geval zijn Sansevieria’s zeer sterke kamerplanten die goed droge lucht verdragen. Maar niet alleen droge lucht, want als woestijnplant hebben ze ook weinig behoefte aan water. Destijds op school konden ze zelfs de grote vakantie zonder water overleven. Of in het café, daar kregen de stakkerds al eens een kwak bier of wat sigaretten over zich heen. Het waren wellicht de enige kamerplanten die het toen op deze plaatsen overleefden. Echte woestijnplanten die goed tegen ongunstige omstandigheden opgewassen zijn.

 

Liever droog dan te nat

Te veel water is vijand nummer 1 ! In het blad is voldoende vocht opgeslagen om tijden van droogte vlotjes te overleven. Wil je rotting voorkomen kan je de planten dus liever wat te droog dan te nat houden.
Als woestijnplant is het normaal dat de Sanseveria’s veel zon verlangt, maar ook op beschaduwde standplaatsen overleven ze gemakkelijk. Op beschaduwde plaatsen kan de bladtekening wel iets minder mooi worden. Ideaal is om ze tijdens de winter iets koeler en droger te houden. De optimale temperaturen liggen tussen 15 en 25°C.
De meest gekweekte bontbladige vormen hebben gele bladranden of zilverkleurige bladeren met witachtige tekening. Sommige soorten blijven eerder klein, anderen groeien wel tot 150 cm hoog.

 Vrouwentongen

Wist je dat?

* De wortels van de Sansevieria soms zo sterk groeien dat ze de potten doen barsten. Probeer dus zeker om de 2 jaar te verpotten.

* Ze ook gemakkelijk te vermeerderen zijn door het delen van de worstelstokken.

* De Sansevieria ‘s nachts zuurstof produceert en daarmee de ideale luchtzuiverende slaapkamerplant is.

 

Hip en modern

Tegenwoordig heeft de Sansevieria opnieuw veel succes. Vooral in moderne interieurs komen ze mooi tot hun recht, vind ik persoonlijk. In een gepaste kleurrijke pot maken de planten komaf met dat ouderwetse imago en krijgen ze opnieuw een hippe moderne look.

In onderstaand filmpje werd de oersterke Sansevieria Friends zelfs uitgeroepen tot “Studentplant of the year”.

Add Comment