Slakkenplaag in de tuin? Hoe slakken bestrijden zonder gif?

Als tuinier worden we niet zo happy van die slakken. Enkele slijmsporen zijn al genoeg om de gemiddelde tuinier een beetje zenuwachtig te krijgen. Want slakken kunnen best veel schade aanrichten en in korte tijd zelfs ganse planten kaalvreten.
Maar laten we vooral benadrukken dat slakken ook nuttige dieren zijn. Het zijn opruimers van onze tuin en een echte lekkernij voor vogels, egels, kikkers en padden. Een eerste tip….., eenden en kippen zijn ook verzot op een lekker slakje.
Het zijn vooral de vele soorten naaktslakken die de meeste schade aanrichten aan onze planten. Huisjesslakken in mindere mate, zij hebben liever een gemengde menukaart en zijn vooral opruimers  van organisch materiaal.
Slakken bestrijden is moeilijk omdat ze vooral ’s nachts en ook ondergronds actief zijn. Lees hier verder hoe ook jij op een natuurvriendelijke manier de strijd tegen de slakken kan winnen.

 

slakken bestrijden

Meer slakken dan vroeger?

Het klopt dat er steeds meer slakken in onze tuinen voorkomen. De belangrijkste reden is de opkomst van enkele invasieve naaktslakkensoorten met bijzondere eigenschappen. Zo bewegen sommige van deze invasieve naaktslakken sneller en zijn ze ook beter bestand tegen uitdroging en koude dan onze inheemse slakkensoorten.

slakken bestrijden

Slakken en hun voortplanting

Slakken hebben enkele belangrijke troeven om zich snel te gaan voortplanten. Zo zijn de meeste naaktslakken tweeslachtig en leggen ze tot wel 400 eitje per slak. Met een korte levenscyclus gaat het ook snel, want na twee maanden zijn de jonge slakjes alweer volwassen en klaar voor een volgende generatie.
Een zachte winter en vochtige omstandigheden zijn genoeg voor een volgende slakkenplaag.

 

 

Meestal leeft het grootste gedeelte van de naaktslakken onder de grond. Daar zijn ze hun voedsel aan het verwerken, plantenwortels aan het eten en ook gigantisch veel eieren aan het leggen.

 

Zelf slakken vangen

Bij valavond met de zaklamp op jacht gaan is een goede oplossing. Dan worden de slakken actief en kan je ze gemakkelijk wegplukken.
Een andere mogelijkheid is de slakken te vangen onder een schuilplaats. Tegen de ochtend gaan de slakken zich terugtrekken in een vochtige schuilplaats. Dakpannen, planken, bloempotten en ook geoogste rabarberbladeren kunnen hier perfect van dienst zijn.

Wat ga je natuurlijk nadien met de gevangen slakken doen? Bij de buren gooien is geen optie…
Maar deze kan je voeren aan de eenden of de kippen. Of naar een afgelegen stuk vrije grond brengen als lekkers voor de wilde vogels, egels, kikkers en padden.

 

 

Slakken bestrijden door slakkenvallen te plaatsenslakken bestrijden

De bierval is een uitstekend werkende methode uit grootmoeders tijd. Hierbij gaan we een potje bier (of water opgelost met gistpoeder) ingraven zodanig dat de bovenkant van de bierval gelijk komt met het grondoppervlak. Slakken worden door de geur van gist aangetrokken en verdrinken in het bier. Regelmatig leegmaken en verversen is wel nodig. In een grotere tuin zullen ook meerdere slakkenvallen nodig zijn.
Er is keuze genoeg, van praktische slakken vangpotten tot deze decoratieve slakkenvallen.

 

Anti-slakken kopertape?

slakken bestrijdenKopertape houdt slakken tegen tijdens hun kruiptocht naar de planten. Als de slak de kopertape aanraakt voelt ze een klein schokje en maakt rechtsomkeer. Zo kan je de lekkere Hosta’s en andere potplanten dag en nacht beschermen.
Doordat de kopertape niet giftig is en eenvoudig aan te brengen is het een doeltreffende en natuurvriendelijk manier om uw planten te beschermen tegen vraatzuchtige slakken.

 

Milieuvriendelijke slakkenkorrels strooien

Opgelet! Slakken bestrijden met traditionele slakkenkorrels op basis van het giftige metaldehyde of methiocarb zijn sterk af te raden. Niet alleen slakken maar ook regenwormen, honden, vogels en andere dieren kunnen hierdoor vergiftigd worden.

Een beter optie zijn slakkenkorrels op basis van ferrifosfaat (Escar-Go van ECOstyle) hierdoor worden de naaktslakken gelokt en na opname van de korrels stoppen de slakken met vreten. De slakken trekken zich terug in hun schuilplaats en gaan na korte tijd dood. Ferrifosfaat is een stof die ook in de natuur voorkomt, daardoor is het middel Escar-Go van Ecostyle ook toegestaan in de biologische land- en tuinbouw.

 

Aaltjes het werk laten doen?

Aaltjes of nematoden tegen slakken kunnen de slakkenpopulatie ondergronds drastisch doen verminderen zodat er bovengrond minder slakken zullen te zien zijn. De aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de naaktslakken en gaan deze ondergronds parasiteren en doden. Slakken bestrijden door aaltjes het werk te laten doen is een slimme milieuvriendelijke manier met langdurig effect.

 

Klik hier voor meer info over slakken bestrijden met aaltjes

 

Add Comment