Snel een boom. Poot een knotwilg

Wilgenpoten planten is een goede manier om snel over volwaardige knotwilgen te beschikken.
Kiezen voor knotwilgen (Schietwilg) is zo belangrijk. Denk maar hoe ecologisch- en landschappelijk waardevol ze zijn in onze streken. Zo een knot zit echt vol leven. Nestplaatsen voor vogels en veel andere dieren. Beschutting voor het vee. We gaan ze regelmatig knotten en zijn zeer dankbaar voor het vele brandhout.
In natte tuinen zorgt de knotwilg voor onze droge voeten. Wist je trouwens dat een volwassen knotwilg in volle blad meer dan honderd liter water per dag kan verdampen.
Wil je weten hoe een geschikte wilgenpoot er uitziet? Hoe je ze plant en verder verzorgt?

wilgenpoten

©www.rlva.be/knotbomen-0

Klaarmaken van de wilgenpoot

Wellicht kan je bij een goede buur of een vriendelijke landbouwer terecht voor het nodige takkenmateriaal. Het is nuttig om de poten voor het planten enkele weken met de voeten in het water te steken, daardoor zal de wortelgroei sneller op gang komen. Een propere gracht, vijver of waterton kan daarvoor goed dienst doen.

 • Kies een gezonde rechte wilgentak van ongeveer 3m lang en 6-7cm dik
 • Kap of zaag de dikste onderkant schuin, hierdoor gaat de poot in het plantgat niet draaien door de wind
 • Aan het gedeelte dat in de grond komt schil je hier en daar wat schors weg, dit zal de wortelgroei bevorderen
knotwilg poten

©www.prachtlint.nl

De wilgenpoten planten?

Het planten van een toekomstige knotwilg is vrij eenvoudig. De beste plantperiode is van november tot maart. Wees ook bedacht op knabbelschade, in weidegebied is goede bescherming zeker nodig als koeien, ezels of paarden in de nabijheid staan. Zij zijn namelijk verzot op de wilgenbast die een beetje salicine, een aspirineachtige stof bevat.

 • Plant de wilgenpoot diep genoeg. Ga voor minimum 80cm diep, dieper is nog beter
 • Handig is hiervoor een grondboor te gebruiken van 8-10 diameter. Steek met de spade 1 steek aarde weg en plaats dan de boor. De losse grond kan je gebruiken om nadien het gat te dichten.
 • Plaats de poot in het plantgat doe er de losse grond bij en stamp goed aan!
 • Werk je zonder grondboor en maak je het plantgat enkel met een spade. Dan kan je de poot best tegen de zijkant van het gat plaatsen voor meer steun.
 • Daar de wilgenpoot in het begin niet veel wind vangt is een steunpaal niet echt nodig.

 

knotwilgen

Van tak tot knotwilg

Na het planten is het dan tijd om te groeien en af en toe wat te snoeien. Vooral in het 1e en 2e groeijaar is het nodig om de zijtakjes met de snoeischaar weg te knippen tot ongeveer 50cm onder de top. Als je dit van in het begin regelmatig doet gaat de kruin zich sneller ontwikkelen en dat is juist wat we willen.

 • Knotten doe je best als de boom in rust is tijdens de winter. Vooral januari en februari zijn de favoriete  Een klus waar je warm van krijgt
 • Afhankelijk van de groeikracht kan na 2 à 3jaar een eerste maal geknot worden. Dun meteen uit tot ongeveer 10tal takken per knot
 • Daarna zal er om de 4 à 5jaar worden geknot. Voor zwaar brandhout en bij oudere bomen met veel ruimte is het gebruikelijk om elke 7-8jaar te kappen
 • Te snel knotten put de boom uit. Maar te lang wachten vergroot dan weer het risico op uitscheuren van zware takken
 • Een vuistregel: de lengte van de stomp die blijft staan dient even lang te zijn als de dikte van de tak. Veel knotplezier!

Add Comment