Waarom bloeit mijn blauwe regen niet? Volg deze tips voor een rijkbloeiende blauwe regen.

 

Blauwe regenDe weelderige bloei van de blauwe regen laat niemand onberoerd. Overweldigend is de Wisteria met zijn prachtige bloemtrossen. En wat een groeikracht! Als de blauwe regen zijn zin mag doen worden de ranken vele meters lang, deze kerels kan je dus maar beter binnen de perken houden. Flink snoeien en leiden is de opdracht.

Minder leuk is het feit dat sommige blauwe regens moeilijk gaan bloeien. Vooral de eerste jaren zien we dikwijls een krachtige groei zonder bloei.

Maak gebruik van volgende tips en veel kans dat jouw blauwe regen snel gaat bloeien.

 

Snoeien doet bloeien

Ook bij de Wisteria is dit een gouden regel “snoeien doet bloeien”.

Wintersnoei (jan-febr)

Knip de bloemsporen die zich op de meerjarige takken bevinden terug tot op 2-3 bloemknoppen. Doe dit op tijd want als de bloemknoppen gaan opzwellen worden ze kwetsbaar voor beschadiging tijdens de snoei.

Zomersnoei (juli-aug)

Eens mei-juni de hoofdbloei voorbij is komt er een krachtige groei met vele nieuwe scheuten.
Door in juli-augustus regelmatig deze zijscheuten in te korten gaan we de vorming van nieuwe bloemknoppen stimuleren.
Deze zijranken kan je best inkorten tot op een 40cm (5-6 bladoksels) of de lengte van een gemiddelde voorarm kan ook als praktische maatlat dienst doen.

 

Let op met bemesting

Wisteria’s groeien graag op een humusrijke grond maar let op met te rijke bemesting. Geef geen extra stikstofbemesting want daardoor krijgen we juist een te krachtige bladgroei en minder bloemen.

Geef de eerste jaren geen of weinig meststof en kies daarna eventueel voor een traagwerkende organische meststof.

 

Wil je bloemen wees dan niet te lief voor jouw blauwe regen

Het klinkt hard maar als liefdevolle tuinier mag je de Wisteria niet te veel gaan verwennen. Maak het leven van de blauweregen wat harder en veel kans dat hij eerder zal bloeien. Dus niet extra begieten, geen bemesting. Zelfs het rondsteken van de wortels is een techniek dat wordt toegepast om groei te remmen en bloei te stimuleren.

 

Het horizontaal leiden van de zijtakken zal de bloei bevorderen, deze techniek van afbuigen wordt ook in de fruitkweek met succes toegepast.

 

Blauwe regen

Goede standplaats

Voor een rijke bloei heeft een blauwe regen vele uren zonlicht nodig. Een zongerichte oriëntatie van de groeiomgeving is daarom belangrijk.

Wist je dat de blauweregen van nature niet zo snel wil bloeien de eerste jaren. In zijn natuurlijk biotoop, de Chinese bossen, hebben de blauweregenplanten trouwens al hun groeikracht nodig om hoog boven de bomen uit te groeien. Eens daarin geslaagd kan in het volle zonlicht boven het bos de volgende levensfase starten, bloei.

blauwe regen

Kies voor geënte cultivars

Als je overweegt om een nieuwe aanplant te doen is het beter om geënte Wisteriaplanten aan te schaffen, of jonge planten vermeerderd door stek. Bij gezaaide blauweregenplanten is het altijd afwachten wanneer ze gaan bloeien, de eigenschappen van de zaadgevende moederplant is te onzeker.

Gouden Tip : koop bij de teler of het tuincentrum een geënte Wisteriaplant die reeds in bloei staat. Meteen zie je ook welke kleurtint je mag verwachten.
Geënte planten kan je herkennen aan de verdikking, de entplaats, onderaan de hoofdtak juist boven de grond. Let erop dat de entplaats niet onder de grond kom te zitten bij het aanplanten.

Wist je ook dat de populairste soorten herkenbaar zijn aan hun klimwijze. De meest voorkomende Chinese blauweregen (Wisteria sinensis) is links windend. De Japanse floribunda soorten daarentegen hebben een rechts windende groeiwijze.

 

Add Comment