Winterharde tuinorchideeën uit vitrokweek, een verrijking voor onze tuinen

Tuinorchideeën

Cypripedium soorten ©Phytesia.com

De meesten onder ons kennen orchideeën en hebben er ook wel eens eentje gekocht of gekregen. Meestal gaat het dan over de klassieke orchideeën zoals de goedbekende Phaelaenopsis, orchideeën die oorspronkelijk uit tropische regio’s, uit warme streken en in ons klimaat enkel binnen kunnen gedijen.
Maar wist je dat er tegenwoordig ook prachtige winterharde tuinorchideeën aangeboden worden? Dit zijn rijkbloeiende orchideeën afkomstig uit koude streken zoals de Alpen , de Himalaya, Rusland, Canada, enz. Het zijn dus winterharde tuinorchideeën van nature resistent tegen strenge winters.
Niet uit de natuur weggeplukt maar bij ons geteeld. Ondertussen zijn er tientallen prachtige winterharde soorten beschikbaar voor in onze tuinen, een overzicht.

Winterharde tuinorchideeën, de voordelen van vitrokweek?

Terwijl de orchideeën van tropische herkomst vandaag een van de sterproducten in de sierteelt zijn, blijven winterharde orchideeën nog een nicheproduct. Een groot deel de bevolking weet immers niet dat er orchideesoorten bestaan die in onze tuinen overleven bij temperaturen van -25ºC tot -30ºC. Ook in de verkooppunten blijft de distributie van tuinorchideeën marginaal.

Bescherming van de biodiversiteit:  de meeste winterharde orchideesoorten zijn momenteel in hun natuurlijke omgeving met uitsterven bedreigd. Door de planten in een laboratorium (in vitro) te gaan vermenigvuldigen, worden ze voor iedereen toegankelijk en zijn hun natuurlijke habitats beter beschermd.

Milieuvriendelijke productie: de bloementeelt in het algemeen en de orchideeteelt in het bijzonder zijn energie-intensieve economische activiteiten. De meeste orchideeën op de markt zijn namelijk van tropische herkomst en hun productie vergt in ons klimaat grote hoeveelheden energie (verwarming van de serres tot 27°C, kunstlicht enz.). De teelt van winterharde orchideeën is daarentegen veel energiezuiniger (geen verwarming van de serres, geen kunstlicht enz.).

Teelt in vitro: in vitrokweek is een unieke en originele vermeerderingstechniek uitgewerkt voor deze zeldzame soorten. Bij plantenweefselteelt of in vitro-cultuur worden stukjes plantenweefsel onder gecontroleerde steriele omstandigheden (labo) gekweekt op een kunstmatig samengestelde voedingsbodem in glazen of plastiek recipiënten. Zo blijft het plantenerfgoed intact en komt de soort niet in gevaar.

 

Dactylorhiza (Phytesia)

Dactylorhiza soorten ©Phytesia.com

 

Tuinorchideeën beter leren kennen

In de loop der jaren is het aanbod van tuinorchideeën aanzienlijk gegroeid, zodat er op vandaag reeds tientallen prachtige soorten worden aangeboden.
Natuurlijk groeien al deze meerjarige orchideeën niet in vergelijkbare omgevingen. Sommige worden in het wild aangetroffen in het bos, andere geven de voorkeur aan natte gazons, droge weiden of randen van vijvers of beekjes.

Zon of schaduw? Bloeiperiode? Groeiplaats? Het is belangrijk om bij het maken van de juiste keuze meer te weten over de natuurlijke vereisten van je favoriete tuinorchidee.

 

Soorten en eigenschappen

We kunnen de tuinorchideeën opdelen in sterke variëteiten die resistent zijn tegen zeer krachtige winters (-20 ° C tot -30 ° C) zoals de Cypripedium, Dactylorhiza, Epipactis, Bletilla en de halfharde variëteiten die lichte vorst tot -10° aankunnen zoals de Calanthe en Pleione,  die eerder geschikt zijn voor een potcultuur of voor regio’s met een mediterraan klimaat.

Wist je dat? meerjarige orchideeën koud moeten overwinteren. Zelfs als we onze meerjarige tuinorchideeën in potten houden mogen we niet vergeten dat deze planten tijdens de winterrustperiode koud moeten staan. Want als de planten geen koude periode doormaken zal hun ontwikkeling en bloei verstoord zijn.

 

Pleione soorten

Pleione soorten ©Phytesia.com

 

Phytesia, de specialist van winterharde tuinorchideeën

Als de specialist van tuinorchideeën heeft Phytesia sinds 15 jaar een breed assortiment van meerjarige orchideeën ontwikkeld; meer dan 60 variëteiten met een verscheidenheid aan kleuren, maten of bloeiperioden.
Bovenstaand heb ik enkele afbeeldingen gebruikt afkomstig van de Phytesia website. Daar kan je ook veel info over de specifieke soorten terugvinden.

Wil je meer weten over winterharde tuinorchideeën, neem dan hier een kijkje.

 

 

Add Comment