Zelf composteren? Ontdek de 6 gouden regels om problemen in de compostbak te voorkomen

Zelf composteren in een compostvat of compostbak is heel zinvol. Door tuin- en keukenafval tot compost te verwerken dragen we bij tot een van de belangrijkste kringlopen in de natuur.
Goede compost is het eindresultaat van een goed composteringsproces. Maar wat in de natuur als vanzelf lijkt te gaan kan in de compostbak wel eens tegenvallen.
Om succesvol te composteren dienen we enkele belangrijke regels in acht te nemen. Ontdek hier “de zes gouden composteringsregels” en voorkom zo problemen in de compostbak.

 

zelf composteren

 

Wat is composteren?

We kunnen zeggen dat composteren een gecontroleerd biologisch proces is waarbij micro-organismen en kleine ongewervelde organismen keuken- en tuinafval gaan omzetten in een humusrijk materiaal.
Bacteriën en schimmels breken onder gecontroleerde omstandigheden tuin- en keukenresten af en worden daarbij geholpen door wormen, springstaarten, pissebedden, duizendpoten, neushoornkevers, enz….
Belangrijk, dit proces gebeurt enkel in aanwezigheid van voldoende zuurstof en vocht.

Als eindproduct krijgen we dan zelfgemaakte compost. Een donkerbruin tot zwart kruimelig materiaal dat fris ruikt naar bosgrond.

 

Een mengeling van groen en bruin materiaal

Om een goede start te maken hebben we in de compostbak een evenwichtige mengeling van groen en bruin materiaal nodig:

Groene materialen hebben weinig structuur maar een hoog gehalte aan vocht en zijn rijk aan voedingstoffen, zoals groente- en fruitresten, grasmaaisel en onkruid.

Bruine materialen hebben eerder een stevige, luchtige, droge structuur en bevatten weinig voedingsstoffen, hieronder vallen materialen zoals houtsnippers, stro en houtkrullen. Maar ook  droge bladeren en planten stengels.
Het is juist het bruine materiaal dat voor voldoende structuur en lucht/zuurstof zal zorgen in de compostbak.

 

Veel meer info over wat al dan niet composteerbaar is, kan je vinden op www.vlaco.be

 

Vocht/lucht

Zowel te weinig vocht als te veel vocht is niet goed voor het composteringsproces.

 • Te weinig vocht remt de werking van de micro-organismen af
 • Te veel vocht verdringt de zuurstof en zonder zuurstof is er geen compostering mogelijk

 

De zes gouden compostregels

Tijdens het zelf composteren regelmatig kijken en ruiken is belangrijk om mogelijke problemen tijdig aan te pakken. Om succesvol te composteren gelden er steeds 6 vuistregels.

 1. Streef naar een goed evenwicht tussen groen en bruin materiaal. Hou steeds een reserve bruin materiaal bij de hand.
 2. Grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal zorgt voor problemen. Gras bijvoorbeeld zal te snel verteren. Te veel droog bruin materiaal zal niet aanslaan.
 3. Verklein wat te grof of te lang is. Snoeihout of stengels kan je beter eerst versnipperen.
 4. Regelmatig beluchten door enkele keren per jaar het composterende materiaal te mengen met riek of beluchtingspook. Bij te droog bevochtigen, bij te nat extra bruin materiaal toevoegen.
 5. Overdek de compost tegen regen, gebruik niet rechtstreeks plastic en laat de compost ademen. Een afdakje of oud tapijt kunnen prima dienst doen. Te veel vocht en te weinig lucht belemmeren meestal een vlotte compostering.
 6. Hou het composteringsproces goed in de gaten. Want geurhinder, uitdroging, enz. zijn signalen om bij te sturen.

 

compost

 

Wist je dat?

 • Composterend materiaal met een onaangename doordringende geur onvoldoende zuurstof bevat
 • Ook enkele kippen in de tuin veel keukenresten kunnen verwerken
 • Composteren een natuurlijk proces is dat vanzelf start. Je hoeft dus geen compoststarters of- versnellers te gebruiken. Bij de start een emmertje halfverteerde compost met veel micro-organismen toevoegen is wel een goede hulp.
 • Dat compost niet zuur is en geen kalk nodig heeft
 • Het geen zin heeft om regenwormen uit de grond te halen en in het compostvat te brengen. Deze zijn van een andere soort en zullen al vlug terug in de grond vluchten….

 

Geschikte compostwormen zijn hier te vinden

 

 

Add Comment