Hoe hardnekkig onkruid Zevenblad bestrijden?

 

Zevenblad

Niet te verwonderen dat het Zevenblad (Aegopodium podagraria) ook wel ‘tuinmansverdriet’ wordt genoemd. Met zijn kruipende ondergrondse uitlopers, een moeilijk te verwijderen onkruid en beslist de nachtmerrie van menig tuinder.
Want de wortels die op slierten spaghetti lijken laten zich door weinig tegenhouden. Ze breken snel af en worden op die manier naar andere plekken in de tuin meegevoerd.
Zevenblad is een mooie bodembedekker, met zijn zeventallig blad is de naam bijna niet te vergeten. Ook lekker en gezond in de salade, en toch zien de meeste tuinliefhebbers deze woekeraar liever niet in de tuin. Het zevenblad bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen is geen goede keuze, want meestal overleven de wortels deze aanslag.
Lees hier verder hoe je de strijd tegen het Zevenblad kan winnen zonder giftige bestrijdingmiddelen?

Wat vooral niet doen?

Bij het uitgraven van dit wortelonkruid of het bewerken van de grond tussen de beplanting kan je best geen spade gebruiken. Want door het verhakkelen van de wortels in kleinere stukjes werk je de vermeerdering van het Zeven blad alleen maar in de hand. Maak liever gebruik van een stevige riek.

Gooi de zaaddragende planten of (stukjes) wortels van het Zevenblad nooit op de compost wil je verspreiding over de ganse tuin voorkomen.

Hoe Zevenblad bestrijden?

Zevenblad is een lastig te bestrijden onkruid omdat het zo snel andere planten gaat overwoekeren. Om een voorbeeld te geven van de woekerkracht. In een groeiseizoen kan 1 scheutje  gemakkelijk enkele m2 grondoppervlak inpalmen. Gelukkig gaan de wortels niet veel dieper dan 10cm, dit valt dan ten opzichte van andere wortelonkruiden nog wel mee.

Zevenblad bestrijden

De grond afdekken met zwarte folie

Als er geen andere planten staan kan de bodem afdekken met zwarte plasticfolie een doeltreffende maatregel zijn. Door het gebrek aan licht en lucht zullen de Zevenbladwortels volledig afsterven. Heb wel geduld want de wortels zijn zo taai dat volledige bestrijding wel tot 2 seizoenen kan duren.

Uitputting van de planten

De planten kan je uitputten door het regelmatig wegtrekken van de bladeren, maar vergt veel doorzettingsvermogen. Uiteindelijk kan de plant geen reserves meer opslaan en zal steeds verder verzwakken.
In gazons zal het zevenblad vanzelf uitgeput raken door het veelvuldig afmaaien.
En deze leuke kippentip is ook het proberen waard; zet jouw kippen aan het werk en laat ze het zevenblad lekker wegscharrelen.

Uitgraven van de wortels

In borders en tussen andere tuinplanten zal het niet anders kunnen dan de wortelslierten uit te graven met een stevige platte riek. Bij grote woekering dien je soms alle sierplanten eerst te rooien, dan pas heb je goed zicht en kan je de zevenbladwortels grondig verwijderen.
Let op, scheur of verplant alleen 100% zevenblad zuivere planten naar een andere plaats in de tuin!

Zorg voor concurrentie

In de winter verdwijnt het blad van zevenblad om dan in de lente dubbel zo krachtig te herrijzen.
Een interessante tip kreeg ik op de website van een tuinbedrijf. Zij adviseren om als concurrerende bodembedekker Ooievaarsbek (Geranium macroorhizum) aan te planten. De Ooievaarsbek blijft wintergroen en is sterker dan zevenblad. Zeker het proberen waard.

Zevenblad

De vijand opeten?

Misschien kan ik jullie moeilijk overtuigen, maar zevenblad is naast een bangelijk lastig onkruid ook wel een mooi plantje met veel nuttige kwaliteiten.
Wat kan je beter doen dan deze vijand te gaan opeten. Niet voor niks wordt zevenblad ook wel ‘Romeinse spinazie ‘ genoemd. Het blad bevat veel vitamine C en als smaakmaker kan je het prima inzetten als vervanger van peterselie en selder.

Geef het zevenblad ook eens een kans waar het kan! Op een gewenst plekje in de wilde tuin vormen ze een prima bodembedekker met prachtige witte bloemschermen, ook erg geliefd door vlinders.
De bloemen staan trouwens prachtig in elk veldboeket en zijn ook nog lang houdbaar.

Add Comment